Как включить ATTI на DJI Mavic 3

Режим ATTI та хак параметрів польота на прикладі дрона DJI Mavic 3


1 Усі моделі дронів DJI родини Mavic літають виключно в режимі GPS навігації. Якщо ви не подаєте команд, дрон висить на одному місці, опираючись дії вітру. Режим ATTI (ATTITUDE), це режим польоту, коли не використовується навігаційна система дрону, яка базується на GPS. Ігноруються також всі датчики безпеки. На дроні працює лише утримання висоти. У режимі ATTI дрон не тримається позиції. Збоку може здатися, що керування дроном перехопили та відводять його від вас, проте це не так, дрон просто зносить вітром. Його навігаційна система продовжує працювати у фоновому режимі і при втраті зв’язку з пультом дрон, як належить, перейде в режим RTF та автоматично повернеться до місця старту. На старих моделях дронів DJI перемикання в режим ATTI виконується штатно, перемикачем режимів польоту (FGPS – ATTI – PGPS).


2 На превеликий жаль, перемикання в режим ATTI на дроні DJI Mavic 3 не передбачено виробником. Звичайні радіокеровані моделі літають у схожому на ATTI режимі лише без утримання висоти. Для них це найчастіше єдиний режим польоту. У перших дронах DJI, починаючи з Phantom 1, спочатку був присутнім режим ATTI. Перейти в ATTI можна було за допомогою перемикача режимів польоту на пульті. Цей режим присутній і на обох поколіннях дронів DJI Inspire. З появою родини Mavic компанія DJI видалила можливість вмикати ATTI. Замість нього ввели режими Normal, Sport, Tripod чи Cinematic Mode. У всіх цих режимах навігаційна система не вимикається. Вочевидь, це було зроблено для підвищення безпеки дронів у руках недосвідчених пілотів.

3 Незважаючи на те, що керувати дроном у режимі ATTI складніше ніж у GPS режимах, така навичка все ж необхідна, оскільки будь-який дрон самостійно переходить в ATTI при відмові навігаційної системи через помилку компаса або глушення супутників (системи РЕБ проти дронів). Крім того, вміння керувати дроном у режимі ATTI стане в нагоді для польотів у приміщенні, де недоступна робота GPS. У деяких випадках краще самостійно переключитися в цей режим, наприклад, при слабкому сигналі або малій кількості супутників для навігації, оскільки дрон починає при цьому хаотично рухатися через зниження точності позиціювання. До речі, для отримання ліцензії комерційного пілота дрона, один із тестів на іспиті, це політ у режимі ATTI.

4 Для увімкнення режиму ATTI на Mavic 3 вам знадобиться:

  1. Комп’ютер з ОС Windows, найкраще 10 версія.
  2. Встановлена версія DJI Assistant 2 (Consumer Drones Series), із сайту DJI, вкладка Downloads, розділ присвячений DJI Mavic 3.
  3. Програма DroneHack, яка власне потрібна для злому дрону, безкоштовно скачується з однойменного сайту.
  4. Кабель USB Type C для підключення дрона до комп’ютера. Краще брати якісний кабель з феритовим кільцем для усунення високочастотних наведень від радіотракту дрону на вхід комп’ютера.

5 Запускаємо на комп’ютері Assistant 2, вмикаємо дрон, і через декілька секунд підключаємо його кабелем до комп’ютера. Через деякий час, ви повинні побачити іконку дрона, що з’явилася у вікні програми. Якщо це так, драйвера стали правильно. Потім обов’язково виходимо з програми Acssistant, це важливо! Не відключаючи дрон від комп’ютера, запускаємо програму DroneHack. Якщо все відбувається штатно, через кілька секунд почнеться обмін даними між дроном та програмою DroneHack. На жаль, процедура відкриття режиму ATTI може розвиватися за різними сценаріями. У деяких випадках все відбувається з першого разу і гладко, іноді потрібно перепідключати дрон до комп’ютера і перезавантажувати програму DroneHack по кілька разів, поки не встановиться з’єднання між дроном і програмою, і почнеться обмін даними між ними.

Mavic 3 в программе DJI Assistant
Вікно програми DJI Assistant з Mavic 3
Ошибка подключения дрона в программе Drone Hacks
Одна з можливих проблем — помилка підключення дрону в програмі Drone Hacks

За моїми спостереженнями, важливо, щоб комп’ютер під час цих маніпуляцій був підключений до Інтернету. Повторюйте описані дії, допоки дрон і програма не почнуть обмін даними між собою. Коли обмін даними відбудеться, у вас стане активною вкладка Hack Parameters. Перейдіть до цієї вкладки та натисніть кнопку «Advanced Parameters». Тепер у рядку пошуку потрібно ввести перші літери назви ключа реєстру дрона, який потрібно буде змінити. У нашому випадку це буде fsw, знаходимо три ключі з назвою fswitch_selection. Вам потрібен ключ із параметром “12”, змінюємо його значення на “3”, натискаємо кнопку Save Parameters, екран пошуку закривається, і в першому екрані натискаємо Write Parameters To Drone. Якщо все вийшло, ви замінили на дроні режим польоту Cinematic Mode на режим ATTI. Особисто я рекомендую змінювати на режим «ATTI» не «Cinematic Mode», а режим «Sport». Режим “Sport” за своїм призначенням – збільшення швидкості польоту краще підходить для заміни на режим “ATTI”, тому що швидкість польоту в “ATTI” теж збільшена, і може бути навіть більше ніж в “Sport” при попутному вітрі. Режим Cinematic Mode цінний сам по собі, оскільки допомагає виконувати плавні і акуратні рухи, точно прицілюючись камерою.

Программа Drone Hack, вкладка Hack Parameters
Вкладка Hack Parameters програми Drone-Hacks
Включение режима ATTI для DJI Mavic 2
Для включення режиму ATTI замість Cinematic Mode змініть параметр 12 на параметр 3 в ключі _mode[0]

Якщо ви вирішили включити режим «ATTI» на DJI Mavic 3 замість режиму «Sport», то вам потрібно знайти ключ з параметром «8», і замінити його значення на «3».

Установка режима  ATTI вместо режима Sport на Mavic 3
Скріншот з налаштуваннями режиму «ATTI» замість «Sport» для DJI Mavic 3


5a. Якщо ви включаєте режим «ATTI» на вашому DJI Mavic Pro, процес відрізняється тим, що вам потрібно знайти інші ключі і замінити параметри в них. Для DJI Mavic Pro вим потрібно шукати ключ g_config.control.control.mode[1] (малюнок нижче) та змінювати в ньому параметр 8 на 3. У цьому випадку ви заміните на двопозиційному перемикачі режимів польоту режим «Sport» на режим «ATTI».

Исходные настройки режимов DJI Mavic Pro
Скріншот із вихідними налаштуваннями режимів для DJI Mavic Pro
Включение режима ATTI для DJI Mavic 2
Скріншот із налаштуваннями режиму «ATTI» для DJI Mavic Pro


6 Якщо вже вам вдалося включити польотний режим ATTI, на DJI Mavic 3, можливо вам захочеться змінити ще деякі польотні характеристики дрона. У вас є можливість збільшити горизонтальну швидкість, швидкість набору висоти та швидкість зниження дрону окремо в режимах Normal і Sport. Ці налаштування можна робити, переміщуючи відповідні повзунки на екрані Advanced Parameters. Зміна параметрів швидкості та швидкопідйомності дрона є критичними та небезпечними. Найкраще змінювати ці параметри потроху, контролюючи результат пробними польотами.

Увеличение скороподъемности DJI Mavic 3 в режиме Sport
Повзунок зміни максимальної швидкості набирання висоти в спортивному режимі
Увеличение скjhjcnb спуска DJI Mavic 3 в режиме Sport
Повзунок зміни швидкості зниження в режиме спорт


7 Потрібно відзначити один важливий момент. В інтерфейсі програми DJI FLY відображаються режими польоту залежно від положення перемикача режимів польоту. Після розблокування режиму ATTI на DJI Mavic 3, він хоч і буде включатися замість режиму Cinematic Mode, назва режиму ATTI у вас в інтерфейсі не з’явиться, буде як і раніше позначення С, але при цьому дрон літатиме в режимі ATTI ».


8 Вимкнення ходових вогнів, передніх та задніх світлодіодів на DJI Mavic 3, потрібно робити для зменшення помітності дрона у темну пору. Для цього не обов’язково виколупувати світлодіоди на дроні або заклеювати/зафарбовувати ліхтарі. Можна все зробити програмно. Вимкнути світлодіоди на Mavic 3 можна двома способами. У першому способі шукаємо ключ з тексом ‘led’, таких ключів кілька, більшість з них як параметр містять “0”, один з ключів має параметр у вигляді тризначного числа, цей параметр змінюємо на “0”, зберігаємо, записуємо зміни в дрон . У другому випадку шукаємо ключ “lamp”, і теж змінюємо його параметр на “0”, зберігаємо, записуємо зміни в дрон, вогні вимикаються.


9 Вимкнення автопосадки при другому рівні розряду батареї. Це буде корисно при екстремально далеких польотах, коли ви повертаєтеся на останніх відсотках батареї, і дрон автоматично знижується. Відключення авто посадки може додати вам необхідні секунди при поверненні дрона. Як показує практика, навіть за рівня батареї 0%, дрон ще деякий час може перебувати в повітрі. Автоматична посадка є одним із контурів безпеки дрону і відключати її слід лише тоді, коли ви добре розумієте наслідки своїх дій.

  1. Шукаємо ключ “dji_bat_level_1|g_config.voltage2.level_1_voltage” і змінюємо параметр на значення “10”, зберігаємо параметр.
  2. Шукаємо ключ “bat_level_2_action|g_config.voltage.level_2_protect_type” і змінюємо параметр на значення “0”, зберігаємо параметр.
  3. Шукаємо ключ “level1_smart_battery_gohome|g_config.voltage2.level2_smart_battery_gohome” і змінюємо параметр на значення “0”, зберігаємо параметр.
  4. Шукаємо ключ “level2_smart_battery_land|g_config.voltage2.level2_smart_battery_land” і змінюємо параметр на значення “0”, зберігаємо параметр.
  5. Шукаємо ключ bat_enable_smart_bat_landing_protect і змінюємо параметр на значення 0, зберігаємо параметр.
  6. Записуємо зміни до дрону.

Я наводжу нижче для перевірки скрін з усіма змінами.

Отключение автопасадки дрона при разряде батареи
Скріншот з усіма змінами для відключення автоматичної посадки при розрядженні батареї


10

Всі хто садив Mavic 3 в руку, пам’ятають про те, як дрон прагне підскочити, якщо ви недостатньо швидко його схопили, та ще й виривається вгору, поки ви вимикаєте двигуни. За цю поведінку відповідає режим Precission Landing, який, за задумом розробників, повинен полегшити та автоматизувати акуратну посадку на землю. Для тих, хто частіше ловить дрон руками, ніж садить на ґрунт, можна відключити цей режим. Крім того, це буде корисно, якщо ви щось кріпите під дроном, або літаєте в тумані та хмарах.

Для відключення режиму Precission Landing шукаємо ключ g_config.flying_limit.avoid_ground_and_smart_landing_enable і змінюємо його значення на «0».

Отключение режима Precission Landing
Відключення режиму Precission Landing


11 При помилці компаса, що буває нерідко, у дронів DJI відбувається перезавантаження модуля GPS, що уповільнює процес відновлення роботи навігаційної системи. Ми можемо відключити цей алгоритм, це буде особливо корисним при польотах в умовах РЕБ. Робиться це так: шукаємо ключ “g_config.fdi_switch.gps.with_fdi” і ставимо значення параметра “0”. Не забуваємо зберегти зміни та записати їх у дрон.

Отключение перезагрузки модуля GPS на дроне при ошибке компаса
Відключення перезавантаження модулю GPS на дроні, при помилці компасу


12 На жаль, зараз для DJI Mavic 3 неможливо зняти обмеження щодо зон заборонених для польотів та максимальної висоти підйому в 500м. Однак, для більшості інших моделей DJI-євських дронів це можливо. Я написав статтю Отключение ГЕО зон и лимита высоты 500м. для дронов DJI“, в якій детально розібрав весь технічний процес зняття обмежень.

Якщо у вас залишилися питання щодо налаштувань, задавайте їх у коментарях, я постараюся допомогти кожному, і доповню статтю відсутнім матеріалом.

17 коментарів

  1. дуже дякую за таку корисну інфу.а головне доступно і просто
    але мене цікавить зняти обмеження

    • Доброго дня, Тарасе! Нажаль, зараз для 3-го Мавіка обмеження по висоті та NFZ зняти неможливо, бо DJI все що не виклали SDK для цієї моделі.

      • Вітаю! Дуже дякую за гайд.
        Чи відрізняються ключі для mavic air 2s? На Аті і інші параметри?

  2. Добридень. Виправте будь ласка в статті ім’я ключа level1_smart_battert_gohome|g_config.voltage2.level2_smart_battert_gohome на level1_smart_battert_gohome|g_config.voltage2.level2_smart_battery_gohome, в слові battery замість y стоїть t і відповідно такий ключ не знаходиться

    • Доброго дня. Це можливо зробити через придбання відповідної ліцензії на сайті: https://drone-hacks.com/birdmap. Подивиться по свому дрону та його прошивці.

  3. добрий день
    цікавить таке питання, як вимкнути ходові вогні, але при цьому залишити можливість вмикати і вимикати за потреби нижню підсвітку?

    • Нажаль, ніяк. Або вимикаєтся все, або все працює. В вашому випадку раджу вогні не відключати, а замість цього замалювати герметикам вогні на лучах.

  4. level2_smart_battert_land|g_config.voltage2.level2_smart_battery_land в слові battery опечатка, будьте уважні!

  5. Вітаю ! Цікавить можливість підняття дрона в повітря при повному подавленні РЕБом всіх супутників. Як обходити це обмеження ?

  6. Вітаю! Підкажіть як відключити нижній датчик перешкоди на Mavic 3 PRO

    • Виключення нижніх датчиків: «Для відключення режиму Precission Landing шукаємо ключ g_config.flying_limit.avoid_ground_and_smart_landing_enable і змінюємо його значення на «0».»

  7. Дякую за корисну і доступно викладену інформацію! Керуючись нею, зміг самостійно встановити режим ATTI на Maviс 3.
    Збережу собі цю сторінку🙂

Залишити відповідь

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment